ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (Δ.Ε.Υ.Α.) ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

03/10/2024
Μια πρώτη διερευνητική συνάντηση μεταξύ τεσσάρων Δ.Ε.Υ.Α. του Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30/09/24 στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Δέλτα στη Χαλάστρα, με σκοπό να εξεταστεί από τους εκπροσώπους των φορέων η δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών καθώς και να συζητηθούν γενικότερα οι νέες προκλήσεις στον χώρο, σε αναμονή του επικείμενου νομοσχεδίου αναφορικά με την διαχείριση των υπηρεσιών ύδατος.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δέλτα Σπύρος Σταματάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λαγκαδά Βασίλης Δημητριάδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βόλβης Χρήστος Γκολιδάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χαλκηδόνας Θεόδωρος Πετρούσης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των φορέων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ επικεντρώθηκαν στα κοινά χαρακτηριστικά που συνδέουν τις επιχειρήσεις τους, όπως τα χρόνια ζητήματα που αντιμετωπίζουν και οι προκλήσεις που εγείρονται στο σύγχρονο περιβάλλον λειτουργίας του κλάδου.
Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την αμοιβαία κατανόηση των αναγκών κυρίως σε επίπεδο διαχειριστικής και διοικητικής επάρκειας των καθημερινών προβλημάτων αλλά και των προοπτικών που παρουσιάζονται στο χώρο υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Συζητήθηκαν ακόμα οι δυνατότητες για από κοινού διεκδικήσεις και αναζήτηση ολιστικών λύσεων στα χρονίζοντα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, η συνεργασία σε τομείς όπως η τεχνολογία, η βελτίωση των υποδομών και η ενίσχυση των υπηρεσιών προς τους δημότες.
Η καινοτόμος αυτή προσπάθεια φαίνεται να στοχεύει αρχικά στη δημιουργία ενός δικτύου εθελοντικής υποστήριξης και συνεργασίας με συνεχή ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των Δημοτικών Επιχειρήσεων προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν οι ΔΕΥΑ.
Σε κάθε περίπτωση τέθηκαν οι βάσεις συνεργασίας από τους προέδρους των ΔΕΥΑ και η συνάντηση επιβεβαίωσε τη διαχρονική βούληση των φορέων να αναζητούν λύσεις για την αποδοτικότητα και βελτίωση των επιχειρήσεών τους.