ΑνακοινώσειςΕνημέρωση από τη ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα.

21/02/2022
Ενημέρωση από τη ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα.
Τις τελευταίες ημέρες συγκεκριμένοι κύκλοι συμπολιτών μας, είτε από ελλιπή πληροφόρηση είτε από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καλλιεργούν φήμες και διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις μέσω διαδικτύου, σχετικά με την υπηρεσία της ΔΕΥΑΔ Δέλτα και τον τρόπο που λειτουργεί γενικά.
Συγκεκριμένα υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι Δημότες της Δ.Ε Χαλάστρας έλαβαν από την υπηρεσία της ΔΕΥΑΔΔ απειλητικά ειδοποιητήρια οφειλών για τα τέλη σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο, με τα ποσά των οφειλών να προσδιορίζονται αόριστα και κατά το δοκούν από την εκάστοτε διοίκηση. Επιπρόσθετα μετά από ένα άδηλο υπολογισμό σχετικά με τα έσοδα της επιχείρησης τίθενται ερωτήματα για το «που θα πάνε αυτά τα χρήματα που ζητούνται με απειλές»
Θα θέλαμε λοιπόν να ενημερώσουμε για άλλη μια φορά, τους δημότες του Δήμου Δέλτα και καταναλωτές της ΔΕΥΑΔΔ πως:
1) η όποια ενέργεια της ΔΕΥΑ Δέλτα, δεν είναι προϊόν αυθαίρετων ενεργειών και προσωπικών επιλογών, αλλά βασίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΔΕΥΑ όλης της χώρας σύμφωνα με τον Ν 1069/1980 και τις μέχρι τώρα τροποποιήσεις του, καθώς και στους ψηφισμένους και νόμιμα δημοσιευμένους κανονισμούς λειτουργιών.
2) η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΔΔ στην προσπάθεια της για μια ευρύτερη αναδιοργάνωση της υπηρεσίας, έπραξε όπως όφειλε για το εν λόγω ζήτημα, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που διαπράχθηκε κατά τα προηγούμενα έτη στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, από τα αρχεία της υπηρεσίας προκύπτει ότι, μια μερίδα δημοτών έχουν ακολουθήσει τις διαδικασίες και να έχουν συνδεθεί νόμιμα στο δίκτυο αποχέτευσης, καταβάλλοντας το τέλος σύνδεσης. Μια δεύτερη μερίδα έχει συνδεθεί παράτυπα χωρίς τις τεχνικές υποδείξεις της ΔΕΥΑΔΔ και μη καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό, ενώ μία τρίτη μερίδα εξακολουθεί να διατηρεί βόθρους και παλιές εγκαταστάσεις αποχέτευσης, αγνοώντας τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις και τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες υποβαθμίζοντας περιβαλλοντικά τον τόπο μας.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο κομμάτι του δικτύου αποχέτευσης (βαρυτικό) ολοκληρώθηκε το 2007 και το δεύτερο κομμάτι (υπό κενό) ολοκληρώθηκε το 2015 καθώς και ότι η σύνδεση των ακινήτων που έχουν πρόσβαση στο κεντρικό δίκτυο είναι υποχρεωτική.
3) το κόστος του τέλους σύνδεσης για τη Δ.Ε Χαλάστρας υπολογίστηκε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ψηφίστηκε με την 07/2011 απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΔΔ και επικαιροποιήθηκε με την ΑΔΣ 40/2015.
4) το ΔΣ της ΔΕΥΑ με απόφαση του ενέκρινε την αποστολή ειδοποιήσεων και όχι λογαριασμών, για τη συγκεκριμένη οφειλή, με σκοπό να επικοινωνήσει το θέμα στην κοινωνία της Χαλάστρας και του Ανατολικού, να καταγραφούν περιπτώσεις εξαιρέσεων και αδυναμίας σύνδεσης στα μητρώα της επιχείρησης αλλά και να διασφαλιστούν οι πόροι της επιχείρησης ώστε να υφίσταται βιώσιμη και λειτουργική προς όφελος της κοινωνίας. Η οποιαδήποτε οφειλή διακανονίζεται σε δέκα ισόποσες δόσεις για διευκόλυνση των καταναλωτών.
5) η ΔΕΥΑΔ Δέλτα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση μιας σειράς εγκαταστάσεων και υποδομών (δίκτυα, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια. Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων) με μεγάλα λειτουργικά και ενεργειακά κόστη προκειμένου να υπηρετεί την τοπική κοινωνία παρέχοντας νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και οι πόροι της ορίζονται από τα παρακάτω:
Κατ΄ άρθρο 10 του Ν.4483/2017, πόροι της επιχείρησης είναι:
α) το ειδικό τέλος που προβλέπεται από το άρθρο 11,
β) το τέλος σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης,
γ) η δαπάνη διακλάδωσης και σύνδεσης προς τον αγωγό ύδρευσης και αποχέτευσης,
δ) το τέλος σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης,
ε) το πάγιο τέλος για την κάλυψη μέρους του ελάχιστου κόστους λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 10 του ν. 4071/2012 (Α΄ 85),
στ) το τέλος χρήσης υπονόμου.
Τέλος, κατανοούμε ότι στην ψηφιακή εποχή, το φαινόμενο της δημόσιας παραπληροφόρησης και συκοφαντίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, τροφοδοτώντας τους χρήστες του διαδικτύου με μια ροή μη επεξεργασμένων πληροφοριών για την εξυπηρέτηση οικονομικών ή και πολιτικών συμφερόντων, εντούτοις προβλέπονται συγκεκριμένοι περιορισμοί και κυρώσεις που προστατεύουν τους πολίτες (Άρθρο 191 Π.Κ, άρθρο 36 Ν.4855/2021).
Η ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα σήμερα, υπηρετώντας τους σκοπούς της , είναι στη διάθεση όλων των δημοτών του Δήμου μας για οποιεσδήποτε πληροφορίες και διευκρινήσεις.
Από τη ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα

Κάνοντας κλικ εδώ μεταφέρεστε από το περιβάλλον της ΔΕΥΑΔΔ στο περιβάλλον της YDATA.eu. Πάροχος της πλατφόρμας είναι η OTS ΑΕ (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα ots.gr). Μέσα από την ιστοσελίδα της YDATA.eu έχετε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής του λογαριασμού σας.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Δ.Δ. δε συλλέγει ούτε αποθηκεύει με οποιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.
Η χρησιμοποίηση των παραπάνω δυνατοτήτων της YDATA.eu συνεπάγεται επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων. Η ΔΕΥΑΔΔ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διαφύλαξη της νομιμότητας της επεξεργασίας και της ασφάλειας των προσωπικών σας δεδομένων που διενεργούνται από αυτή και δεν ευθύνεται για την επεξεργασία που εκτελείται εφόσον μεταβείτε στο περιβάλλον της YDATA.eu.