ΑνακοινώσειςΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Η ΔΕΥΑ ΔΕΛΤΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΗΝΥΜΑ

05/06/2023
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε πριν από πενήντα χρόνια από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Από το 1973 έως σήμερα προσπαθεί να αναδείξει το ρόλο του περιβάλλοντος στη ζωή μας και τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.
Κάθε χρόνο, εστιάζοντας σε συγκεκριμένη θεματική κινδύνων, προσπαθεί να κρούσει τον κώδωνα και να εκπαιδεύσει το παγκόσμιο κοινό σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.
Φέτος ο ΟΗΕ, επέλεξε να μιλήσει για τον κίνδυνο των πλαστικών και την διαρκώς αυξανόμενη παρουσία τους, στα οικοσυστήματα γύρω μας. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος στον πλανήτη «καταναλώνει» περισσότερα από 50.000 κομμάτια μικροπλαστικών κάθε χρόνο, μέσω της τροφής ή της κατανάλωσης νερού, νούμερο που μεγαλώνει περισσότερο αν συνυπολογίσουμε την κατάποση λόγω εισπνοής.
Η περιοχή μας γενικότερα, έχει μια ισχυρή σύνδεση, με το φυσικό περιβάλλον, τόσο εργασιακά και παραγωγικά, όσο και σε θέματα εθνικών και τοπικών παραδόσεων. Στα όρια της εκτείνεται το Εθνικό Πάρκο Αξιού φιλοξενώντας μια ιδιαίτερη και προστατευόμενη χλωρίδα και πανίδα. Στους ορυζώνες του κάμπου της Θεσσαλονίκης δραστηριοποιείται μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κάνοντας την περιοχή, τον κυριότερο προμηθευτή για τη χώρα. Έντονη επίσης είναι η δραστηριότητα των μυδοκαλλιεργειών στην περιοχή μας, με εξαγωγές των προϊόντων σε χώρες της ΕΕ. Σαν ελάχιστη ανταπόδοση σ’ όλο αυτό οφείλουμε πλέον έμπρακτα να σεβαστούμε τη φύση υιοθετώντας μια άλλη στάση ζωής.
Η ΔΕΥΑ του Δήμου Δέλτα έχοντας την ευθύνη για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής αρμοδιότητάς της και όντας ευαισθητοποιημένη σε γενικότερα περιβαλλοντικά θέματα προσπαθεί καθημερινά να αξιοποιεί προγράμματα και δράσεις προστασίας που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης στον πλανήτη. Μιας κρίσης που η λύση της απαιτεί την εγκαθίδρυση ενός νέου πολιτισμού μέσα από μια πολυεπίπεδη συνεργασία και συμμετοχή όλων μας, σε τοπικό και οικουμενικό επίπεδο.
Πιστεύουμε ότι μια γιορτή, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μπορεί να βρει το ρόλο της εφόσον μας εμπνεύσει, προκειμένου ο καθένας μας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να στρέψουμε συνειδητά την προσοχή μας στην προστασία του πολυσύνθετου φυσικού πλούτου που μας έχει χαρίσει η φύση. Πρωτοβουλίες για την περιοχή μας, για τη χώρα και για τον πλανήτη ολόκληρο.
Ας προχωρήσουμε λοιπόν όλοι μας σε έργα και ας μην μείνουμε στα λόγια για το τόσο σημαντικό ζήτημα της διατήρησης των φυσικών οικοσυστημάτων.
Αφορά το μέλλον του ανθρώπου, της γης, αφορά όλους μας.